Thom Hoffman publiceert twee non-fictieboeken bij uitgeverij Meulenhoff

Thom Hoffman publiceert twee non-fictieboeken bij uitgeverij Meulenhoff
26 April 2018

Acteur en fotograaf Thom Hoffman tekent twee boekcontracten bij Meulenhoff. Dat maken de uitgeverij en literair agent Paul Sebes bekend.

Het eerste boek gaat over Nederlands-Indië en is gebaseerd op de honderden unieke historische boeken die Hoffman door de jaren heen verzamelde op veilingen en bij antiquariaten. Het omspant de periode vanaf 1600 tot aan de soevereiniteitsoverdracht in 1949. In deze persoonlijke reis door de tijd onderzoekt Hoffman de visie van de Nederlanders op de kolonie, de illusies en desillusies. Hij gebruikt hiervoor verrassende, bij een groter publiek vaak nog onbekende tekstbronnen, van grote literatuur tot journalistiek, van militaire geschiedschrijvers tot prikkelende politieke manifesten. Volgens Hoffman was de Indische samenleving complexer en weerbarstiger dan in het collectief geheugen is opgeslagen. Hoffman, vanaf de jaren negentig regelmatig betrokken bij tv- en toneelproducties over Nederlands-Indië en afkomstig uit een Indische familie, heeft zo'n twintig jaar research gedaan naar de koloniale geschiedenis, en heeft hierover les gegeven aan twee universiteiten, o.a. over Multatuli's Max Havelaar.

Het tweede boek is een felrealistische autobiografie waarin zijn jeugd, zijn jonge jaren in Amsterdam en zijn liefdes aan bod komen. Ook behandelt hij zijn vriendschappen en samenwerkingen met onder anderen Joost Zwagerman, Theo van Gogh, Adriaan Ditvoorst en Paul Verhoeven, zijn correspondentie met Gerard Reve, zijn relatie met de Japanse pornoster Mai Hoshino en zijn filmervaring met Gérard Depardieu. Daarnaast fotografeerde Hoffman tal van beroemdheden waaronder The Rolling Stones, Dennis Hopper, David Lynch, Roman Polanski, Norman Mailer, Hugo Claus en Jan Wolkers. De uitgave wordt geïllustreerd met niet eerder gepubliceerde foto's. De autobiografie is de bekroning van veertig jaar acteren en dertig jaar fotograferen.

Sebes zegt: 'Thom en ik kennen elkaar al jaren en ik was dan ook zeer verheugd toen hij me vertelde dat hij twee boekideeën had. De autobiografie lag natuurlijk voor de hand, maar dat hij ook met een bijzonder en ambitieus boek over Indië kwam verheugde mij zeer. Ik stelde snel een lijstje op met uitgevers die we konden benaderen en dat hebben we vervolgens gedaan. Na een verhitte veiling kwam Meulenhoff als zeer overtuigende winnaar uit de bus. Thom en ik zijn dolblij met de deal.'

Paloma Sanchez van Dijck, uitgever Meulenhoff: 'Vanaf het eerste moment dat we met Thom in gesprek raakten over deze twee boeken waren wij hier op de uitgeverij allemaal razend enthousiast. Thoms kennis over en fascinatie voor Nederlands-Indië is ongekend en de verzameling boeken en documenten op zijn werkkamer indrukwekkend. Tevens kijken wij zeer uit naar de autobiografie over zijn succesvolle en interessante carrière als acteur en fotograaf.'

'Volgend jaar is het zeventig jaar geleden dat de soevereiniteitsoverdracht tussen Nederland en Indonesië plaatsvond. Een mooi moment om terug te kijken op de geschiedenis. Ik ben trots dat ik dat bij Meulenhoff mag doen. Een uitgeverij met een schitterende staat van dienst. Het verplicht me met iets goeds en persoonlijks te komen. Ik ga mijn uiterste best doen om de lezer op een meeslepende, verhalende wijze een verrassend en nieuw perspectief op Nederlands-Indië te bieden,' aldus Thom Hoffman. Over zijn autobiografie zegt hij: 'Autobiografie kan een lastig genre zijn, je mag jezelf niet sparen. Ik heb tal van uitzonderlijke dingen beleefd en markante mensen ontmoet, waardoor ik bijna zeker kan stellen dat het geen saai boek wordt. In al die ontmoetingen zit een stukje van mezelf. Die autobiografie is daarmee ook een reis door de tijd: wat heb ik allemaal gezien en wat heeft dat met mij gedaan?

Facebook & Twitter

1 hour 33 min
Uitgeverij Boekerij

Duik dit weekend eens in een mooi boek van Nicholas Sparks! Wil jij kans maken op vijf van zijn boeken?

1 day 1 hour
Uitgeverij Boekerij

Het veertiende en allerlaatste boek met de onvergetelijke Bernie Gunther in de hoofdrol!

1 day 22 hours
Boekerij

De 100ste week @DeBestseller60 voor @haeminsunim https://t.co/pPFeutv0Te

2 days 1 hour
Boekerij

RT @rialeest: Eline in de etalage bij @verkaaikboeken @Deschrijfkamer @Boekerij htt

2 days 1 hour
Boekerij

Een onvergetelijk verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen,

2 days 1 hour
Boekerij

RT @Bruna_nl: Journalist @baskasti geeft je 12 regels om gezond, slank en jong te worden.

2 days 1 hour
Boekerij

RT @DeBestseller60: Nieuw in De Bestseller 60: Philip Kerr - Metropolis (uitgeverij Meulenhoff Boekerij).

2 days 1 hour
Uitgeverij Boekerij

'Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt' staat al voor de 100e week in de Bestseller 60!

2 days 1 hour
Boekerij

RT @nathaliepagie: Thriller-toppers van Hollandse kleigrond, aldus @bookspot_shop Oké, ik ben 100% NL, maar mijn ver

2 days 4 hours
Boekerij

RT @Deschrijfkamer: #Eline #AlettaJacobs #stemrecht #vrouwenkracht https://t.co/JjG